SKB-LOGO

Archief

Koptekst
Vrolijk Pasen!
Feestdagen kleurplaat
Tekenwedstrijd
Tekenwedstrijd
Snuffelaward 2012

Dumpkonijnen

Inmiddels twee jaar geleden vond ik het zieke konijn Snoetje in het Valkenbergpark te Breda. Het zette een domino-effect in gang en nu zijn konijnen niet meer uit mijn leven weg te denken.

Maar waarom zat Snoetje eigenlijk in dat park? Zijn vacht was lichtgrijs in plaats van wildkleurig, hij leek in de verste verte niet op een wild konijn. De reden dat hij in het park zat, is keihard. Er worden jaarlijks duizenden konijnen in parken, bossen, kinderboerderijen of simpelweg op straat uitgezet door baasjes die er niet meer voor willen zorgen. Het woord ‘kunnen’ wil ik niet gebruiken, want in Nederland kán iedereen zorgen dat zijn konijn goed terecht komt door het naar een opvang te brengen.

Ik durf te beweren dat ieder weldenkend mens dat een konijn letterlijk op straat zet, niet begaan is met het lot van het dier. Je kunt er namelijk niet omheen dat het konijn gevaar loopt om aangereden te worden door een auto of om te verhongeren. Maar mensen die een konijn in een park of bos loslaten, denken vaak dat ze het konijn er een gunst mee doen. Ruimte, soortgenoten, vers gras in overvloed… Wat kan een konijn zich nog meer wensen?

Ons tamme konijn is veel van zijn instincten kwijt om zichzelf tegen roofdieren te verweren. Daarnaast hebben tamme konijnen vaak kleuren die de aandacht trekken (denk bijvoorbeeld aan de albinokonijntjes die momenteel in het Valkenbergpark zitten). Wilde konijnen zijn niet voor niets grijsbruin, het is een schutkleur! Zo zijn er nog veel meer argumenten tegen het uitzetten van konijnen in parken, bossen en kinderboerderijen, zie bijvoorbeeld het persbericht ‘En het konijn dan?’ op deze pagina.

Ik wil jullie, mijn lezers, oproepen om ogen en oren open te houden. Als je zelf geconfronteerd wordt met een ‘dumpkonijn’, schakel dan een konijnenopvang of de Dierenbescherming in en overleg met hen wat je het beste kunt doen. Negeer het niet, want jij kunt voor dit konijn het verschil maken. Voorbijgangers zullen wellicht bedenkelijk kijken of vervelend reageren als ze zien dat je een konijn probeert te vangen, maar dat komt voort uit onwetendheid. Tamme konijnen zijn vaak te herkennen aan uiterlijke kenmerken waar door mensen op gefokt wordt: lange of juist hele korte haren, bijzondere kleuren of patronen van de vacht, hangoren, groot formaat, etcetera. Ook is een (gezond) wild konijn bijna niet te benaderen door mensen, terwijl een tam konijn beter van vertrouwen kan zijn doordat het mensen gewend is.

Snoetje was helaas niet het laatste konijntje dat ik uit het park gevist heb. Een ander konijn was het zwarte dwergje Zoran. Hij was in goede conditie, maar hij was zo tam dat ik hem binnen 2 minuten te pakken had. Toen ik hem bij mij thuis in de gang zette, sprong hij terug in mijn armen en kroop in mijn nek. Ik heb persoonlijk geen verder bewijs nodig dat tamme konijnen niet in het wild thuishoren, maar ik zal nog een voorbeeld noemen. Vorige maand ontmoette ik Veggie, een jong konijntje met Japanner-tekening. Hij had kale plekken in zijn vacht en was ondervoed. Een soortgelijk konijntje, waarschijnlijk zijn broertje, was diezelfde dag ook uit het park gehaald. Ik heb Veggie met een wortel weten te lokken. Zijn broertje had vlooien, Veggie gelukkig niet. Hij heeft een paar dagen bij mij gewoond. Hij at de brokken die ik hem gaf gretig en zijn keutels werden normaal van formaat. Door hem te vangen, heb ik hem behoed voor een voortijdige dood.

Het is niet natuurlijk om konijnen in gevangenschap te houden. Maar zolang er tamme konijnen bestaan, zullen er konijnen in gevangenschap leven. Het is aan ons om dit zo aangenaam mogelijk voor hen te maken en onze verantwoordelijkheid voor hun welzijn te nemen.

Vrolijk Pasen!

Konijnvriendelijke feestdagen en een Ko-Tastisch 2014!!

Namens Kobel en alle andere Konijnen:

**Prettige (konijnvriendelijke) feestdagen en een Ko(nijn)-tastisch nieuw jaar!**

Om de kleurplaat uit te printen klik je op onderstaande afbeelding. Er opent dan een pop-up venster.
 Daar kan je kleurplaat uitprinten of opslaan.

Veel plezier! Heb je hem mooi ingekleurd en wil je hem graag aan Kobel laten zien? 
Dat vind Kobel heeeel erg leuk! Stuur hem dan naar kobel@konijnenbelangen.nl


De Tekenwedstrijd is Gesloten!

Tot 15 december was de inleverdatum voor onze Teken-, Kleur- en Knutselwedstrijd!

We hebben een aantal leuke inzendingen ontvangen en deze week worden de winnaars bekendgemaakt en de beste inzendingen zullen hier te zien zijn! Hou onze site dus goed in de gaten!

De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

 

 

Helaas is deze wedstrijd Gesloten.

De winaars worden in de week van 16 t/m 22 december hier bekend gemaakt!

 

Teken-, Kleur- en Knutselwedstrijd "Alleen een hok is niet Genoeg!"

Stichting KonijnenBelangen organiseert, in samenwerking met Stichting BunnyBin, een 

Teken-, Kleur- en Knutselwedstrijd:

"Alleen een hok is niet genoeg!"

Leeftijdscategorie 6 t/m 12 jaar (Maar ben je iets jonger of ouder dan mag je ook meedoen!)

1ste Prijs: Konijnen-verjaardagskalender + een leuk konijnenboekje!
2de Prijs: Hier-waak-ik bordje met konijn + een leuk konijnenboekje!
3de Prijs: Konijnen-magneet + een knuffelkonijn sleutelhanger!

Deze prijzen worden beschikbaar gesteld door Stichting BunnyBin. Je kunt bij BunnyBin ook voorbeelden vinden van goede huisvesting, klik hier...

De leukste en origineelste kunstwerken krijgen een ereplaats op onze website en facebook pagina!

Spelregels

Bij deze Teken-, Kleur- en Knutselwedstrijd is het de bedoeling dat je een zo mooi en konijnvriendelijk mogelijk verblijf maakt voor de 2 konijnen op onderstaand formulier! Denk hierbij aan wat konijnen nodig hebben, zoals: een schuilplaats, speelgoed, maar ook eten en drinken. En het moet natuurlijk ook veilig zijn!
Iedereen die met zijn of haar kunstwerk minimaal 3 dingen laat zien van wat een konijn nodig heeft, wordt beloond met een persoonlijk Snuffeldiploma!

Je mag van alles gebruiken om het zo mooi mogelijk te maken! Bijvoorbeeld: verf, stiften, potlood, glitters. Maar ook andere materialen zoals papier of ‘echt‘ hooi en stro! Je kunt het zo gek niet bedenken! (Klik hiervoor op de tekening om hem uit te printen op A4-formaat.)
Je mag ook de computer gebruiken en daar iets moois op maken! (Klik hiervoor met rechts op de tekening en kies "afbeelding opslaan als" om de tekening in je computer op te slaan.)
Alles mag, de enige voorwaarde is dat je onderstaande tekening moet gebruiken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze wedstrijd loopt tot en met 15 december 2013.
De winnaars zullen in de week van 16 t/m 22 december bekend gemaakt worden.

Dierencapel Amsterdam wint de Snuffelaward 2012

Midden in het centrum van Amsterdam bevind zicht een kleine maar zeer gezellige kinderboerderij; De Dierencapel. Zij zijn uit alle geïnspecteerde kinderboerderijen van 2012 als beste uit de bus gekomen en daarom hebben zij de SnuffelAward dik verdiend. De konijnen wonen in koppels en/of groepjes en blijven daar tot ze van ouderdom overlijden. Er wordt niet gefokt en alle rammen zijn dan ook gecastreerd. Zoals bij elke kinderboerderij worden helaas ook hier wel eens konijnen over het hek gezet maar deze worden dan door de dierenambulance opgehaald en via een konijnenopvang herplaatst. Alle aanwezige konijnen krijgen de juiste voeding, medische zorg indien nodig en hebben lekker de ruimte, precies zoals het hoort dus!

Op zaterdag 13 april zijn de coördinatoren van het kinderboerderijenproject van SKB naar Amsterdam afgereisd om de SnuffelAward uit te reiken. Daar wachtte een gezellige ontvangst van de beheerder, bestuur en vrijwilligers met champagne, heerlijke zelfgemaakte taart en verse vruchtjes!

Alle vrijwilligers zijn enorm betrokken en het is een gezellige club mensen, waar serieus met de dieren wordt omgegaan. Met name Leonie heeft veel kennis van konijnen, die ze heeft opgedaan bij stichting Bunnybin.

Het was een hele gezellige en zonnige middag en wij zijn ontzettend trots op kinderboerderij de Dierencapel!