SKB-LOGO

Fijne konijnen-verhalen

Introductie
Speelplezier
Hooi, hooi, hooi!
Konijnen en vakantie
Konijnen: binnen of buiten?
Wanneer moet ik de dierenarts bellen?
Abcessen
Valentijn voor konijnen
Waarom Bugs Bunny het vooral fout had
Geen knuffelkonijnen
De eerste winter buiten

Introductie

Liz met konijn SanderToen Liz een paar jaar geleden Martin besloot te adopteren, wist ze nog
helemaal niets van konijnen. Daarom is ze in de eerste weken heel veel
gaan lezen. Al snel kwam Mia uit de opvang als maatje voor Martin en begon ze haar konijnen steeds beter te begrijpen.

Ondertussen is ze een paar jaar verder en heeft ze naast de mooie en
grappige momenten ook verdriet en onmacht ervaren. De ziekte van Mia,
afscheid nemen van Martin, dan weer de vreugde van het zien ontstaan van een nieuwe band tussen Mia en Sander. Alle kennis die ze heeft opgebouwd door het lezen en door het mogen zorgen voor twee leuke en gekke konijnen is op deze pagina te lezen. 

 

 

Speelplezier

Konijnen zijn intelligente dieren die voldoende uitdaging en afleiding nodig hebben. Er komt steeds meer leuk speelgoed op de markt speciaal ontworpen voor konijnen. Helaas is dat speelgoed niet altijd even betaalbaar. Gelukkig kun je genoeg speelgoed maken voor je konijnen zonder dat dat veel hoeft te kosten. Met wat wc-rollen, touw, dozen, een schaar, hooi en biks kun je genoeg leuks maken!

Wc rol met hooi

Het meest simpele konijnenspeelgoed is een wc-rol gevuld met hooi met in het midden wat biks verstopt. Deze simpele gevulde wc-rol is een fantastische afleiding voor de konijnen. Voordat ze bij het lekkers zijn moeten ze eerst het hooi eruit trekken of de wc-rol doorknagen. Er wordt mee gegooid, aan getrokken en van gesmuld.

Een stapje verder

Wil je de uitdaging iets groter maken voor je konijnen? Vouw dan eens de randen van de wc-rol dicht. Ze moeten dan net iets harder werken om bij het hooi en de biks te komen. Maar je kunt ook verder denken. Met wat van de bovenstaande wc-rollen en een stuk touw maak je ook snel leuk speelgoed. Rijg wat gevulde wc-rollen aan het touw en knoop het op twee punten vast. Gegarandeerd leuk speelplezier waar ze langer plezier van hebben dan van een wc-rol alleen.

Dozen

Iets dat mensen ook vaak in huis hebben is een kartonnen doos. Heb je geen doos in huis? Bij de meeste supermarkten kun je gratis wat dozen meenemen. Knip een gat in de doos en je hebt een leuke speel- en schuilplek voor je konijnen. Kijk er niet gek van op als je konijnen extra uitgangen gaan maken. De doos kun je vullen met kranten of hooi voor extra graafplezier.

Improviseren maar!

Nu heb je een paar ideeën voor speelgoed voor je konijnen dat bijna gratis is. Laat je fantasie eens de vrije loop: combineer dozen tot hele kastelen voor je konijnen of  maak een gangenstelsel. Het maakt niet uit hoe het eruit ziet, je konijnen zullen er blij mee zijn!

 

Foto: Sander en Lotte spelen met een slinger van gevulde wc-rolletjes.

Hooi, hooi, hooi!

Gelukkig weten steeds meer konijneneigenaren dat konijnen voornamelijk hooi eten en niet konijnenvoer. Wij mensen vinden hooi er misschien saai uitzien, maar 80% van het dieet van een konijn zou moeten bestaan uit hooi (of gras). Het is niet vreemd voor een konijn om elke dag een hoeveelheid hooi ter grootte van zichzelf te eten! Het is wel belangrijk dat je je konijnen hooi voert, niet stro. Hooi is namelijk gedroogd gras en bevat allerlei voedingsstoffen die je konijnen nodig hebben. Stro bestaat uit gedroogde graanstengels die overblijven na het maaidorsen en bevat veel minder van deze voedingsstoffen.

Waarom hooi?

Hooi bevat veel vezels. Konijnen moeten flink kauwen op deze vezels om ze fijn te malen. Hierdoor slijten de altijd groeiende tanden van je konijnen en verminder je de kans op gebitsproblemen. De vezels in het hooi zorgen ook voor gezonde konijnendarmen. De darmen van een konijn moeten altijd in beweging blijven. De vezels zorgen ervoor dat ze hard moeten werken.

Hooi houdt je konijnen bezig. Ze zijn de hele dag opzoek naar het lekkerste stukje hooi. Ze graven in het hooi, trekken de beste stukjes eruit en het zorgt ervoor dat ze zich minder snel vervelen.

Hooi helpt zindelijkheid. Een hooiruif boven een wc zorgt ervoor dat je konijnen gebruik gaan maken van het toilet. Konijnen vinden niets fijner dan lekker eten en tegelijkertijd keutelen. Het hooi boven een toilet laat zien welke plek geschikt is om te gebruiken als wc. Al snel willen je konijnen nergens anders naar de wc dan bij de hooiruif.

Hooi bevat bijna alles dat je konijn nodig heeft! Voedingsstoffen, vezels, eiwitten en het geeft ze energie. Hooi houdt je konijnen gezond!

Soorten hooi

Je kunt tegenwoordig bijna overal hooi kopen. De meeste supermarkten hebben zelfs één of meerdere soorten hooi. Niet alle hooi is echter hetzelfde. Kijk maar eens rond in een dierenwinkel of online en je komt allerlei termen tegen: timothyhooi, alfalfahooi, weidehooi, bergweidehooi en speciaal hooi met appel, wortel of rozenblaadjes. Ieder konijn heeft zo zijn eigen voorkeuren voor soorten hooi die zij het liefste eten. Sommige konijn vinden alles best en ander konijnen zijn heel kieskeurig in wat zij willen eten. Het kan dus even zoeken zijn voordat je een hooisoort vindt die je konijnen graag eten.

Over het algemeen kun je zeggen dat je het beste kunt matigen met alfalfahooi en speciaal hooi. Alfalfa (Luzerne) hooi bevat veel eiwitten en calcium en kan zorgen voor problemen met overgewicht en nierstenen als het veel wordt gegeten. Speciaal hooi is ook erg lekker, maar mogelijke ingrediënten als wortel en appel bevatten veel suiker. De hoge hoeveelheid suikers kan zorgen voor darmproblemen en overgewicht.

Hoe herken ik goed hooi?

Als ik hooi koop voor de konijnen zijn er een paar dingen waar ik op let.

 1. Is het hooi stoffig? Ik zoek altijd de minst stoffige zak voor de konijnen. Stoffig hooi is niet lekker, en je gooit veel weg omdat al die ministukjes niet worden opgegeten.

 2. Is het hooi mooi groen? Groen hooi met een mooie ‘bite’ wordt beter gegeten dan bruin slap hooi.

 3. Hoe ruikt het hooi? Goed hooi ruikt lekker fris en grassig. Het moet zeker niet schimmelig of vochtig ruiken.

 4. Hoe lang zijn de sprieten? Deelblokjes kunnen erg handig zijn, maar Sander en Lotte eten liever lange sprieten hooi. Ik zie ze altijd de lekkerste stukken uit hun hooiruif zoeken. Vaak zijn dat de lange sprieten. Bovendien blijven deze lange sprieten makkelijker in de hooiruif hangen. Korte sprietjes vallen er snel doorheen in de wc. Je kunt je wel voorstellen dat als je op je hooi geplast hebt, het niet meer zo lekker is om te eten.

  Let op: Hooi is een natuurproduct. De zak die je vorige keer besteld hebt en waar ze heerlijk van gegeten hebben kan erg verschillen met wat je deze keer binnen krijgt.

Mijn konijnen eten geen hooi

Een aantal tips voor mensen die denken dat hun konijnen geen hooi lusten:

 1. Probeer eens een ander soort hooi. Met zoveel soorten hooi zit er altijd iets tussen dat ze lusten. Is dat toevallig alleen alfalfahooi? Probeer het te mengen met een ander soort hooi. Eerst veel alfalfa en weinig ander hooi. Dan steeds iets minder alfalfahooi aan het mengsel toevoegen.

 2. Hoe wordt het hooi aangeboden? Vers hooi is erg belangrijk. Een hooiruif kan helpen het hooi schoon en fris te houden. Mijn hooiruiven hangen boven de wc. Een konijn keutelt graag terwijl het aan het eten is.

 3. Haal het stro uit het hok. Gebruik je stro als bodembedekker? Grote kans dat de konijnen daarvan eten. Stro vult wel, maar heeft weinig voedingsstoffen die je konijnen nodig hebben.

 4. Geef minder biks. Konijnen die de hele dag door biks mogen eten, zullen het hooi sneller links laten liggen. Mijn konijnen krijgen twee keer daags een kleine hoeveelheid biks, de rest van de dag eten ze hooi. Op de verpakking staat hoeveel biks je konijn mag krijgen per kilogram lichaamsgewicht. Kijk eens kritisch naar de hoeveelheid biks die je ze geeft.

Konijnen en vakantie

Als je je vakantie lekker thuis door gaat brengen, is dat een geweldig moment om extra tijd met je konijnen door te brengen. Stel dat je wel weg gaat, wat doe je dan? Je wilt natuurlijk zeker weten dat je konijnen goed verzorgd worden. Er zijn een aantal opties die je kunt overwegen.

Pensions

Stichting KonijnenBelangen heeft een lijst van konijnen pensions. Al deze pensions worden door Stichting Konijnenbelangen bezocht en krijgen een hoeveelheid sterren toegewezen. Er wordt gekeken naar drie belangrijke punten.

 1. Huisvesting. Hebben de konijnen genoeg ruimte? Hebben ze een eigen vaste ren of de mogelijkheid om minimaal 3 uur per dag los te lopen? Zijn alle hokken en rennen schoon en veilig?

 2. Voeding. Juiste voeding is heel belangrijk in de verzorging van konijnen. Verkeerde voeding of plotselinge verandering van voeding kan een konijn het leven kosten. Het is dus belangrijk dat de konijnen hetzelfde te eten krijgen als ze thuis eten.

 3. (Medische) kennis en Service. Het pension moet beschikken over voldoende kennis over de gewoonten van konijnen en wat ze nodig hebben. Natuurlijk is het ook belangrijk dat er op tijd gesignaleerd wordt dat konijnen zich niet goed voelen en er hulp wordt gezocht.

Er zijn ook andere opties, hierbij is het handig de drie beoordelingspunten van de pensions in gedachten te houden.

Logeren bij een bekende

Sommige mensen kiezen ervoor om de konijnen bij familie of vrienden thuis onder te brengen als ze op vakantie gaan.

Huisvesting: Het is natuurlijk erg belangrijk dat de konijnen genoeg ruimte hebben om veilig te spelen en te wonen. Zo moeten er bijvoorbeeld geen honden of katten bij de konijnen kunnen komen.

Voeding: Duidelijke instructies voor het eten meegeven aan de verzorgers. Zorg ervoor dat ze op de hoogte zijn van wat ze eten en wanneer ze dat doen. Geef je eigen hooi en biks mee, zo voorkom je problemen door plotselinge verandering van voeding.

Kennis: Zorg ervoor dat de verzorgers weten wat de konijnen nodig hebben. Dat ze genoeg (veilig) rond kunnen rennen en dat de verzorgers weten wanneer ze de dierenarts moeten bellen. Geef aan wat voor jouw konijnen waarschuwingssignalen zijn.

Thuis laten

Dit vind ik zelf een fijne optie. De konijnen blijven in hun eigen vertrouwde omgeving en iemand komt thuis voor ze zorgen.

Huisvesting: Geen stress door het vervoer en een nieuwe omgeving. Thuis hebben mijn konijnen voldoende ruimte om rond te kunnen rennen door de vaste ren. Heb je geen ren? Een metalen rennetje dat je af kunt dekken (als ze buiten staan) kun je makkelijk vastmaken aan het hok. Zo hebben de konijnen de mogelijkheid om rond te kunnen rennen wanneer ze dat willen. Door meerdere setjes aan te schaffen kun je de ren zo groot maken als je wilt.

Het is belangrijk te zorgen voor voldoende schaduw! De verzorger die langskomt moet op de hoogte zijn van extra maatregelen die getroffen moeten worden als het warm wordt. Denk hierbij aan extra schaduw door parasols, een icepod of tegel uit de vriezer. Leg die tegel ook nooit in de zon! Dan wordt het enorm heet in plaats van dat het ze verkoeling biedt.

Voeding: De konijnen krijgen hun eigen vertrouwde hooi, biks en groenten. Bij mij thuis komt er iemand dagelijks langs om naast de biks en groenten ook voor vers water en hooi te zorgen.

Kennis: Zorg ervoor dat duidelijk is wat er moet gebeuren en wat de waarschuwingssignalen zijn van jouw konijnen. Leg het nummer van de dierenarts klaar.

Dagje weg?

Je neemt geen konijnen als huisdieren om ze hele dagen alleen te laten. Maar stel dat je een keer een dagje weg gaat (van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat), wat doe je dan? Een paar tips. Is er iemand die ze vers water en hooi kan geven? Kan dat niet, dan zijn er een paar dingen die noodzakelijk zijn.

Het mag niet te warm worden die dag. Als je er zelf niet bent moet iemand anders kunnen zorgen voor extra schaduw, extra water en iets van een icepod of een tegel uit de vriezer.

Zorg ervoor dat er meer dan genoeg water beschikbaar is. Zet meerdere waterbakken of flesjes voor ze klaar. Stel dat ze een bak omgooien of het wordt vies dan moeten ze genoeg te drinken hebben.

Zorg voor voldoende vers hooi. Meerdere hooiruiven zijn ideaal. Stop ze goed vol zodat de konijnen meer dan genoeg te eten hebben.

Zorg voor voldoende afleiding. Leg extra speeltjes neer. Zo gaan ze zich niet vervelen.

Zelf vind ik het altijd erg moeilijk de konijnen achter te moeten laten. Ik maak me altijd zorgen om ze. Ik heb zelfs overwogen om een webcam aan te schaffen zodat ik de konijnen ook op afstand in de gaten zou kunnen houden.

Mee op vakantie

Er zijn mensen die in bijvoorbeeld een stacaravan of een vakantiehuisje hebben waar ze veel naartoe gaan. Stel dat je daar enkele weken wilt verblijven (en huisdieren zijn toegestaan) dan kun je overwegen de konijnen mee te nemen.

Huisvesting: Een extra hok met vaste ren die daar kan blijven is dan een goede investering. Zorg ervoor dat de konijnen niet te lang onderweg zijn in een warme auto en dat het hok op vakantie aan dezelfde voorwaarden voldoet als thuis. Dus dat er voldoende ruimte is om te rennen en te springen. Op vakantie is het erg belangrijk dat de konijnen veilig zijn. Vaak zijn er veel honden of katten die je konijnen zouden kunnen verwonden. Een goed stevig afgedekt hok en een vaste stevige ren zijn erg belangrijk! Denk eraan dat de konijnen voldoende schaduw hebben, het hok mag nooit in de volle zon staan. Neem dezelfde maatregelen als thuis als het warm wordt.

Voeding: Neem je eigen voeding voor de konijnen mee, of zorg voor een voorraad op vakantie. Het is belangrijk dat ze hetzelfde eten als thuis om darmproblemen te voorkomen.

Kennis: Je houdt je konijnen zelf in de gaten, je hoeft niemand voorlichting te geven. Zorg er wel voor dat je het telefoonnummer van een konijnkundige dierenarts in de buurt hebt voor het geval ze ziek worden en je te ver weg bent van je eigen dierenarts.

Fijne vakantie!

Wat je ook doet met je konijnen als je op vakantie gaat, zorg er dus voor dat ze een veilige plek hebben met genoeg ruimte om te spelen. Dat er iemand is die weet waar ze op moeten letten en wanneer ze de dierenarts moeten bellen. Natuurlijk moet er altijd voldoende vers water en hooi beschikbaar zijn voor je konijnen. Extra afleiding door middel van extra speeltjes is ook handig. Zorg er ook voor dat de verzorgers weten welke maatregelen getroffen moeten worden als het warm gaat worden. Fijne vakantie!

Konijnen binnen of buiten

Een van de belangrijkste dingen die je moet beslissen als toekomstige konijneneigenaar is: wil ik mijn konijnen binnen of buiten houden? Beide opties zijn prima en beide opties hebben voor- en nadelen. Er zijn mensen die ‘s zomers hun konijnen buiten houden en ‘s winters binnen. Mocht je dat ook willen doen, denk er dan aan dat je je konijnen op tijd naar binnen haalt of naar buiten verhuist.

Richtlijnen: voor 1 september naar binnen en pas na half mei je konijn weer buiten zetten. Het belangrijkste is dat de temperatuurverschillen niet te groot zijn en dat je konijn genoeg tijd heeft om een warme jas aan te kunnen maken, of weer kwijt te kunnen raken.

Waar je je konijnen gaat houden heeft natuurlijk ook te maken met waar je de ruimte hebt. Heb je een tuin dan kun je daar een mooi konijnenpaleis neerzetten. In een appartement zul je vaak de konijnen binnen hebben. Een groot balkon of een dakterras kan ook een goede plek zijn. Het balkon of dakterras moet groot genoeg zijn voor een hok en een ren. Daarnaast moet de plek waar het hok komt te staan aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden kun je vinden onder het kopje 'Voorwaarden'. Denk eraan dat je natuurlijk ook genoeg ruimte om het hok heen moet hebben om goed schoon te kunnen maken.

Konijnen binnen

Mijn konijnen zitten binnen. Persoonlijk vind ik dit de leukste optie. Doordat de konijnen binnen zitten heb je veel contact met ze, het is gewoon heel gezellig. Konijnen zijn ook zindelijk, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat ze altijd overal door het huis heen keutelen en plassen. Doordat je je konijnen elke dag veel ziet zul je het ook sneller opmerken wanneer er iets mis is. Vreemd of afwijkend gedrag zul je eerder opmerken omdat je goed weet hoe je konijn zich normaal gesproken gedraagt. Het is heel belangrijk dat je bij konijnen in een vroeg stadium opmerkt dat er iets niet klopt doordat het prooidieren zijn zullen ze niet snel laten zien dat ze zich niet lekker voelen. Die kleine veranderingen in het gedrag zie je eerder als je je konijnen binnen hebt.

Een van de grootste nadelen is dat je overal haar en hooi in huis hebt. Vooral als konijnen in de rui zijn is het belangrijk dat je ook een andere plek hebt om je was te drogen dan de kamer waar ze in wonen. Bovendien moet je met konijnen binnen veel stofzuigen. Ik heb het extra stofzuigen er graag voor over.

Een groot nadeel voor een konijn dat binnen zit is dat het zonlicht en frisse lucht nodig heeft en dit binnen misschien niet voldoende krijgt. Vooral in de winter zijn wij mensen geneigd de ramen dicht te houden en de verwarming aan te zetten. Deze droge en muffe lucht is niet fijn voor een konijn. Ik los dit probleem op door ook in de winter altijd een raam op een kier te hebben staan en de verwarming niet hoog te zetten. Ik trek liever een warme trui aan, Sander en Lotte kunnen kun warme trui namelijk niet uittrekken. Zodra het even kan zet ik de deuren naar een van onze (geheel afgeschermde) balkons open. Zo kunnen ze zelf kiezen of ze buiten of binnen willen zitten.

Konijnen buiten

Mijn vriend is een voorstander van het buiten houden van konijnen. Hij zou liever wat minder hooi en haar aan zijn sokken hebben. Konijnen kunnen ook in de winter prima buiten zijn, ze maken in het najaar namelijk een dikke jas aan die ze warm houdt.

Het nadeel van konijnen buiten houden is dat je echt naar buiten moet om ze te zien en met ze te spelen. Dat zal in de zomer niet zo’n probleem zijn, maar in de winter als het vriest of regent moet je ook gewoon naar buiten.

Voorwaarden

 • Waar je je konijnen ook houdt, het is belangrijk dat ze op een plek wonen die aan een aantal voorwaarden voldoet:
 • Het hok mag niet vol in de zon staan. Vooral ‘s zomers kunnen konijnen het makkelijk veel te warm krijgen. Extra schaduw, een baksteen uit de vriezer of een icepod zijn dan erg belangrijk!
 • Het hok mag niet op de tocht staan. Konijnen moeten een plek hebben waar ze tochtvrij kunnen zitten. Vaak is het nachthok een goede tochtvrije plek. Je zou er ook voor kunnen kiezen om een gedeelte van het hok in de winter extra winddicht te maken met bijvoorbeeld plexiglas. Vergeet het plexiglas natuurlijk niet te verwijderen als het weer warm wordt!
 • Konijnen moeten een droge plek hebben. Dat klinkt logisch. Konijnen moeten kunnen schuilen tegen de regen.
 • Je konijnen moeten genoeg ruimte hebben om te kunnen rennen en springen. De locatie moet groot genoeg zijn voor een hok met een vaste ren. Daarnaast moet je makkelijk overal bij kunnen om schoon te kunnen maken.
 • Voor binnenkonijnen is het belangrijk dat ze genoeg frisse lucht en zonlicht krijgen. 's Zomers is het ook belangrijk dat het niet te warm wordt. Konijnen kunnen hun warme trui niet zomaar uittrekken.
   

Er zijn dus wat punten die je in gedachten moet houden bij het kiezen van een locatie voor je konijnen. Wat jij misschien de handigste plek zou vinden voor de konijnen, is misschien niet de beste plek voor ze.

Wanneer moet ik de dierenarts bellen?

Als konijneneigenaar is het soms moeilijk om in te schatten wanneer je de dierenarts moet bellen. Gelukkig kun je de meeste dierenartsen gewoon bellen tijdens openingstijden om advies te vragen over je konijn. Toch zijn er een paar dingen die je moet onthouden waarbij je direct de dierenarts moet bellen, al is het midden in de nacht of in het weekend.

 1. Mijn konijn wil niet eten

Konijnen hebben een heel complex maag-darmstelsel. Het is voor konijnen letterlijk van levensbelang dat ze blijven eten. Het maag-darmstelsel van een konijn moet namelijk in beweging blijven. Als het maag-darmstelsel van een konijn stil komt te liggen kan het konijn snel overlijden. Een konijn dat eten weigert en zelfs zijn lievelingseten niet wil aanraken kan erg ziek zijn. Voor mij is het niet willen aannemen van rozijntjes of biks een teken. Daar vliegen ze normaal op af, dus als ze dat weigeren aan te nemen en het daarna laten liggen bel ik direct de dierenarts. Niet wachten tot morgenochtend of na het weekend! Natuurlijk zal een konijn dat net gegeten heeft minder interesse hebben in eten, maar het zal het uiteindelijk wel opeten.

 1. Mijn konijn keutelt niet meer

Een konijn dat niet keutelt is zeker ook een goede reden om direct de dierenarts te bellen. Je konijn zou een verstopping kunnen hebben. Verstoppingen komen vaker voor als je konijn in de rui is. Het krijgt dan veel haar binnen dat ervoor kan zorgen dat je konijn verstopt raakt. Kettingkeutels (keutels die eruit zien als een parelketting) zijn een waarschuwingsignaal dat je konijn veel haar binnen krijgt. Extra borstelen en de keutels goed in de gaten houden is dan erg belangrijk. Mocht je konijn niet meer keutelen, neem dan contact op met de dierenarts.

 1. Mijn konijn is lusteloos

Konijnen zijn prooidieren en zullen er alles aan doen om niet te laten zien dat ze zich niet goed voelen. Een konijn dat lusteloos is en laat zien dat het zich echt niet goed voelt, is op zo’n moment al heel erg ziek. Zeker een reden om de dierenarts te bellen.

 1. Mijn konijn heeft pijn

Een konijn dat pijn heeft kan tandenknarsen van de pijn, stil in een hoekje zitten en niet willen bewegen of juist mank lopen. Sommige konijnen kunnen zelfs grommen of gillen van de pijn, een verschrikkelijk naar geluid. Als je denkt dat je konijn pijn heeft is het raadzaam om de dierenarts te bellen en een afspraak te maken.

 1. Mijn konijn heeft moeite met eten

Konijnen hebben tanden die altijd doorgroeien. Als deze tanden niet goed op elkaar staan, slijten ze verkeerd af waardoor er haakjes op de kiezen kunnen ontstaan. Deze haakjes kunnen in het wangslijmvlies prikken en wondjes veroorzaken. Hierdoor wordt het eten pijnlijk en zullen konijnen langzamer en moeizamer gaan eten. Abnormaal uitziende voortanden of bulten op de kaak zijn ook een teken om een afspraak te maken bij de dierenarts. Mocht je konijn nog wel gewoon eten, dan hoef je natuurlijk niet midden in de nacht te bellen, maar kun je ook wachten tot de ochtend. Het is wel aan te raden er zo snel mogelijk naar te laten kijken.

Mocht je je verder zorgen maken om je konijn, je kunt altijd de dierenarts bellen voor advies! Jij kent je konijnen namelijk het beste en kunt ook het beste inschatten of er iets mis is.

Abcessen

De eerste keer dat ik Mia zag op de site van de opvang was ze niet het mooiste konijntje ter wereld. Mia had voordat ze bij de opvang terecht kwam nooit goed te eten gehad en ook nooit genoeg ruimte gehad om te bewegen. Mia had daardoor een hele grote wam (onderkin) waardoor ze zichzelf niet goed kon wassen.

Zodra Mia was gekoppeld aan Martin mocht ze mee naar huis. Daar vloog het overgewicht er al snel af. Bij mij kreeg ze vooral hooi te eten en mocht ze de hele dag lekker rondrennen. Doordat ze zichzelf weer goed kon wassen zag ze er al snel beter uit.

Helaas werd Mia ook al snel de eerste keer ziek. Ze had een grote bult op haar wang. Het zag er pijnlijk uit, maar ze at gewoon door. Mia bleek een heel groot abces te hebben in haar kaak. Tijdens de operatie moest er een gat gemaakt worden tussen haar mondholte en de buitenkant van haar kaak. Dit gat ging ervoor zorgen dat de wond dagelijks gespoeld kon gaan worden.

Mia moest zelfs een nacht blijven na die eerste operatie. Ik kreeg een zielig hoopje konijn en een hele lijst aan medicijnen mee naar huis. Twee keer per dag kreeg ze antibiotica en pijnstillers en werd de wond gespoeld. Gelukkig ging de wond snel dichtzitten, maar de verbinding van haar mondholte naar buiten bleef open. Het risico was te groot dat er een infectie zou krijgen door het sluiten van de opening. Bovendien houdt Mia het zelf goed schoon en droog.

Voor arme Mia was de ellende nog niet voorbij. In de drie jaar na haar eerste operatie ontdekte ik steeds weer nieuwe abcessen die geopereerd moesten worden. De laatste keer is een jaar of 5 geleden geweest. Mia had weer een abces, maar door al die operaties had ze ondertussen bijna geen weefsel meer over om de wond weer goed dicht te kunnen maken. De dierenarts stelde toen een radicale ingreep voor. Al Mia’s snijtanden werden geheel verwijderd zodat ze niet meer terug konden groeien. Al haar abcessen leken namelijk bij die snijtanden te beginnen.

Ik was erg verdrietig omdat ik wist dat als dit niet zou werken ik haar zou moeten laten inslapen. Gelukkig bleek dit een heel goed besluit te zijn geweest. Sinds de operatie waarbij haar snijtanden zijn verwijderd heeft Mia geen abcessen meer gehad! Tot mijn grote verbazing bleek ze ook zonder snijtanden prima te kunnen eten. Hooi, biks en lang groenvoer zoals peterselie en wortelloof kan ze probleemloos eten. Het enige verschil is dat ik dingen als witlof voor haar in reepjes moet snijden omdat ze geen stukjes meer kan afhappen.

Tijdens mijn de laatste check-up bij de dierenarts kwam een collega van mijn vaste dierenarts bij Mia kijken. Zij had net een bijscholing gevolgd over het konijnengebit en vond Mia erg interessant. Er blijkt steeds meer bewijs te zijn dat als je jonge konijntjes gemengd konijnenvoer geeft, ze veel meer kans hebben op gebitsproblemen en overgewicht. Het maakt niet uit of je het gemengde voer als aanvulling op hooi geeft of alleen gemengd voer. Dit is waarschijnlijk ook met Mia gebeurd voordat ze in de opvang terecht kwam.

Ik had geen idee dat gemengd voer zo schadelijk was voor de gezondheid van een konijn. De verkeerde voeding op jonge leeftijd kan dus zorgen voor levenslange gebitsproblemen! Het maakt niet uit dat ze nadat ze bij mij kwam goed te eten kreeg, de schade van het gemengde voer bleef.

We kunnen heel veel pijn en ellende voor konijnen voorkomen door mensen te laten weten wat konijnen eten. Konijnen eten hooi. 80% van wat ze eten zou moeten bestaan uit hooi. Laat ook alsjeblieft zoveel mogelijk mensen weten wat de gevaren zijn van gemengd konijnenvoer: levenslange gebitsproblemen en overgewicht.

Valentijn voor konijnen

De afgelopen week zijn de hartjes, de bloemen en de kaarten voor Valentijnsdag je vast opgevallen. Iedereen hoopt Valentijnsdag te mogen doorbrengen met iemand waar ze van houden. Wij mensen zijn echte groepsdieren en zijn nou eenmaal graag samen.

Met al die drukte rondom Valentijnsdag is het heel makkelijk te vergeten dat eenzaamheid een van de grootste problemen is voor konijnen. Konijnen zijn ook groepsdieren en zijn dus het gelukkigst als ze samen zijn met een soortgenootje. Die groep hoeft niet groot te zijn, één vriendje of vriendinnetje doet wonderen. Hoeveel je ook van je konijn houdt, je kunt nooit geven wat een ander konijn kan geven. Eenzaamheid is een belangrijke oorzaak van destructief gedrag. Een konijn dat zich verveelt zal afleiding zoeken en bijvoorbeeld aan dingen gaan knagen. Met een konijnenvriendje heeft je konijn altijd iemand om mee te spelen of om juist heerlijk mee te knuffelen.

Ik wist nog helemaal niets over konijnen toen Martin onverwachts bij mij in huis kwam. Mijn gevoel zei me dat het kleine hok waar hij eerst in zat vast niet goed kon zijn voor een beest dat is gemaakt om te rennen en te springen. Martin zou dus bij mij meer ruimte krijgen. Er bleek veel meer te zijn over konijnen dat ik niet wist. Konijnen bleken vooral hooi te eten in plaats van biks. Ook bleek het heel belangrijk te zijn voor konijnen dat ze samenleven met soortgenootjes.  

Een vriendinnetje zoeken voor Martin ging niet zomaar. Je kunt namelijk niet zomaar twee konijnen bij elkaar zetten en verwachten dat ze met elkaar kunnen opschieten. In het wild leven konijnen in grote groepen. De rammelaars (mannetjes) vechten binnen de groep om het dominante mannetje te worden. De dominante rammelaar paart dan met de meeste van de voedsters (vrouwtjes) in het gebied. Je kunt je voorstellen dat alleen twee mannetjes als een koppel houden vrijwel nooit goed gaat. Meestal zijn er veel vechtpartijen.

Een koppeling van twee konijnen zal de grootste kans van slagen hebben met een gecastreerd mannetje en een vrouwtje. Die castratie is niet alleen belangrijk om nestjes te voorkomen, maar ook om het vrouwtje rust te geven. Een gesteriliseerde voedster kan ook geen nestjes krijgen, maar zal gek worden van het mannetje en zijn hormonen. Hij zal constant op haar willen rijden.

Voor mij viel de keus op Mia, een jonge dame uit een knaagdierenopvang. Mia was een erg bang konijntje en was daardoor al ruim 8 maanden opzoek naar een huis. Martin was een vriendelijke oude man en het klikte gelijk. Mia vond mensen maar eng, maar die rustige oude Martin vond ze wel interessant. Martin heeft Mia zelfvertrouwen gegeven en haar laten zien dat je mensen kunt vertrouwen. Het was fantastisch om ze allebei te zien opbloeien. Het samen spelen, elkaar wassen en lekker samen slapen blijft geweldig om te zien.

Ik gun het iedereen om de interactie en liefde tussen twee (of meer) konijnen te mogen meemaken. Wil jij ook een vriendje of vriendinnetje voor je konijn? Op de site van Stichting Konijnenbelangen vind je een pagina met alle opvangen in Nederland. De opvangen hebben veel ervaring met het koppelen van konijnen en kunnen je helpen met het zoeken naar een geschikte partner voor je konijn.

Hopelijk heeft dan elk konijn volgend jaar een Valentijn! 

Foto: Echte liefde is een oortje delen. Mia en haar huidige 'husbun' Sander.

Waarom Bugs Bunny het vooral fout had

Wie kent hem niet: het grijze konijn dat op een wortel kauwt en vraag “Eh... What's up, doc?” Nou, vraag het de dieren “doc” en deze kan je uitleggen waarom Bugs Bunny het in veel gevallen fout had.

De wortel

Konijnen houden van wortels, toch? Dat klopt niet helemaal. Geef een konijn dat altijd een dieet van hooi of gras en groenvoer heeft gehad een wortel en dit konijn zal lekker het wortelloof opeten en verder dat rare oranje ding bekijken en waarschijnlijk laten liggen. Konijnen zijn dol op wortelloof, maar in de wortel zelf zit veel suiker. Een klein beetje kan natuurlijk geen kwaad, maar geef je konijn zomaar een hele winterpeen en waarschijnlijk krijgt het diarree. Nieuw groenvoer moet je namelijk altijd rustig opbouwen. Konijnen hebben hele gevoelige darmen.

Een ander gevaar van te veel suiker is dat je konijn steeds dikker wordt. Dierenartsen zien dat niet alleen honden en katten, maar ook konijnen steeds vaker leiden aan overgewicht. Een konijn dat te dik is heeft meer moeite met bewegen, kan sommige stukken niet meer goed wassen en kan slijtage krijgen aan de gewrichten. Allemaal dingen die het leven van een konijn niet leuk maken.

Wat kun je hier aan doen? Allereerst is het belangrijk dat je weet wat een konijn moet eten. Het grootste gedeelte van zijn dieet zou moeten bestaan uit hooi of gras. Het is niet gek voor een konijn om dagelijks een hoeveelheid hooi te eten ter grootte van zichzelf! Daarnaast zou een konijn groenvoer moeten krijgen, dingen als het loof van wortels, witlof, peterselie enzovoort en ook wat biks. Biks is een geperste korrel droogvoer. Daarmee voorkom je dat konijnen de lekkere stukken uit hun voer eten en de rest laten liggen.

Wat verder belangrijk is, is dat je konijn de hele dag door genoeg ruimte heeft om lekker rond te rennen. Een hok is niet genoeg voor een konijn. Ze moeten de ruimte hebben om hoge sprongen te kunnen maken en sprintjes te kunnen trekken. Een konijn dat niet rond kan rennen zal zijn energie niet kwijt kunnen en kan het hok of andere dingen kapot gaan knagen uit verveling.

Bugs Bunny woont alleen

Naast goede voeding en genoeg ruimte om te rennen en spelen is een vriendje of vriendinnetje erg belangrijk voor je konijn. Sander en Mia houden elkaar de hele dag bezig met spelletjes, wassen en daarnaast natuurlijk lekker samen slapen. Hoeveel je ook van je konijn houdt, je kunt nooit zoveel aandacht geven als een konijnenvriendje dat altijd bij je konijn is. Konijnen zijn namelijk groepsdieren en worden heel eenzaam als je alleen leven. Bovendien voorkom je met een vriendje verveling en dus ook destructief gedrag.

Iedereen te slim af

Dit klopt gedeeltelijk. Als je naar de cartoon kijkt is Bugs Bunny slim en als iemand hem niet aanstaat weet het wel een plannetje te bedenken om dit op te lossen.

Konijnen zijn inderdaad intelligente dieren. Je kunt ze gedrag aanleren en afleren. Er is zelfs intelligentiespeelgoed speciaal voor konijnen te koop. Bovendien hebben ze echt een eigen wil. Sander weet precies wanneer wij niet zijn kant op kijken en hij dus stiekem toch van de plant kan gaan snoepen. Op andere momenten kan ik alleen maar lachen om de gekke dingen die ze doen: “als ik jou niet zie, zie jij mij ook niet.” Met andere woorden: verstoppertje met alleen je hoofd in een tunnel en dan raar opkijken als Mia je toch weet te vinden.

De hele dag actief

Bugs Bunny is vaak de hele dag druk. In het echt zijn konijnen vooral in de schemering actief. Ze zijn ook erg goed in dutjes doen. Konijnen doen tot wel 18 dutjes per dag! Maar als ze wakker zijn, merk je dat gelijk. Sander en Mia scheuren de hele kamer rond en laten de mooiste sprongen zien, graven druk in een oude handdoek of verscheuren vol passie een telefoonboek in duizend stukjes.

Waarom ze zo leuk zijn

Als je je konijnen de juiste dingen te eten geeft en een goede plek geeft om samen met andere konijnen te kunnen wonen, zul je zien hoe ontzettend leuk ze zijn. Ze zijn lief, maar ook eigenwijs. Weten de gekste spelletjes te verzinnen, maar kunnen ook heerlijk languit liggen slapen. Bovendien heb je een vriendje voor een hele lange tijd. Konijnen worden namelijk tussen de 12 en 18 jaar oud. Genoeg tijd om ze heel goed te leren kennen en echt een band mee op te bouwen.

Foto: Sander en Mia spelen verstoppertje.

Geen knuffelkonijnen

Een van de eerste dingen die bij ons in huis moet opvallen is het enorme konijnenhok en de vaste ren van Sander en Mia. De konijnen moeten toch de ruimte hebben om rond te kunnen rennen als we niet thuis zijn. Als mensen zijn bekomen van de schrik van het hok en de ren vallen al snel Sander en Mia op. Zij liggen vaak ergens in het hok of in de woonkamer te slapen. Twee van die languit slapende konijnen is een erg leuk gezicht. Wat mensen dan doen is interessant. Het lijkt wel of er een idee bestaat dat alle konijnen het leuk vinden om geknuffeld te worden. De meeste mensen lopen op ze af en willen de konijnen van bovenaf benaderen. Dat werkt dus niet… Sander en Mia sprinten weg en komen een half uur lang niet onder de boekenkast vandaan.

Prooidieren

Waarom vinden de meeste konijnen het niet leuk om geaaid en opgepakt te worden? Konijnen zijn prooidieren. In het wild wordt er door veel dieren op konijnen gejaagd. Ze zijn dus gewend om zo min mogelijk op te vallen en er vandoor te gaan als ze ergens van schrikken. Je kunt je voorstellen dat als jij ligt te slapen en er ineens een grote schaduw over je heen hangt en er een grote hand op je afkomt, je dat als erg bedreigend ervaart.

Konijnen staan in het wild ook graag met hun pootjes op de grond. De enige keer dat ze opgepakt worden is wellicht door een vos of een roofvogel. Je kunt je voorstellen hoe dat eindigt. Geen wonder dat niet alle konijnen het leuk vinden om opgepakt te worden.

Vertrouwen

Voor Sander en Mia is het heel belangrijk dat ze je vertrouwen. Mia is in de opvang terecht gekomen omdat ze was mishandeld. Ik had nog nooit zo’n bang konijntje gezien. Gelukkig klikte het gelijk met Martin, ze vertrouwde dit konijnenvriendje helemaal. Hij heeft haar laten zien dat mensen niet eng zijn. Toch heeft het ruim driekwart jaar geduurd voordat ze iets uit mijn hand durfde te eten.

Pas na twee jaar kon ze me echt vertrouwen en kwam ze zelf om knuffels vragen. Dit in tegenstelling tot Martin die al vrij snel niets gezelliger vond dan op schoot te komen liggen.

Vriendschapsrozijnen

Nieuwsgierige MiaMeestal leg ik het bovenstaande ook even uit aan mijn visite. Veel mensen zijn verbaasd om te horen dat de meeste konijnen het van nature niet leuk vinden om opgepakt te worden. Ook weten ze vaak niet dat het beter is om konijnen naar jou toe te laten komen als ze je niet kennen. Als Sander en Mia van de schrik zijn bekomen, laat ik de visite ze een paar rozijnen voeren. Terwijl ze zich eerder uit de voeten maakten, komen er nu twee konijnen op je afstuiven bij het open horen gaan van het rozijnenblik. Zo kunnen ze toch even dicht bij de konijnen zijn en zijn Sander en Mia weer blij met een paar heerlijke rozijnen.

Toch een knuffelkonijn?

Konijnen komen je knuffelen als ze daar zelf behoefte aan hebben. Je voelt vanzelf een konijn aan je broekspijp trekken, of er komt er een languit op schoot liggen.  Wil je een konijn waar je mee kunt doen wat je wilt en dat je kunt oppakken wanneer je wilt? Dan raad ik aan om een leuk exemplaar bij een speelgoedwinkel uit te zoeken.

Foto's: Mia zoals ze eerst was (bang, zich verstoppend onder de verwarming); Mia zoals ze nu is (nieuwsgierig).

De eerste winter buiten

Mijn eerste konijn Martin hield mij gezelschap in de woonkamer. Samen knuffelen op de bank, mijn voeten warmhouden en rondrennen door de hele kamer. Al snel kwam ik erachter dat ik Martin niet alle aandacht kon geven die hij nodig had en ging ik opzoek naar een vriendinnetje voor Martin. Bij de opvang zat al maanden een erg schuw konijntje: Mia. In de opvang bleek het al gelijk te klikken en dus kwam Mia met ons mee naar huis.

Naar buiten

Na een paar maanden realiseerde ik me dat ik zelf in één groot konijnenhok woonde en een fantastisch dakterras had waar ik niets mee deed. Aan het eind van die zomer arriveerde het hok met ren waar twee deurtjes uitgehaald werden zodat Martin en Mia zelf konden bepalen of ze in het hok of buiten gingen zitten. Martin en Mia hadden het erg naar hun zin buiten en kwamen regelmatig binnenhuppelen als ik de deuren naar het dakterras open had staan.

Wintervoorbereidingen

Al snel werden de dagen korter en kouder en kregen Martin en Mia een lekkere dikke wintervacht. Toch maakte ik me zorgen; het hok was erg open, zouden ze het niet te koud gaan krijgen deze winter? Als eerste ben ik het hok en de ren dicht gaan maken met doorzichtig tafelzeil. Zo kon het zonlicht naar binnen, maar hadden de konijnen een plekje uit de wind en de regen. Natuurlijk bleven de deurtjes open zodat er genoeg frisse lucht binnen kon komen. Ik kocht een grote hoeveelheid stro om het nachthok helemaal vol mee te stoppen. Zo konden ze een lekker warm nestje maken om in te slapen. Mijn moeder had op zolder nog wat oude wollen dekens en een afdekzeil liggen die ik voor de hele koude nachten over het hok heen kon leggen om het hok extra te isoleren. Als laatste heb ik wat extra waterflesjes gekocht zodat ik regelmatig van flesjes kon wisselen als het buiten vroor en ik kocht een SnuggleSafe. Dat is een platte schijf die je in de magnetron kunt opwarmen en die tot wel 10 uur warmte afgeeft. Deze schijf is zo ontworpen dat hij veilig is voor konijnen; hij wordt niet te warm en ze kunnen er vrijwel niet aan knagen.

Sneeuwen en vriezen

Konijn Martin bij de sloffen van LizHet begon te sneeuwen en te vriezen en ’s nachts werd ik wakker omdat ik me zorgen maakte om het bevriezen van de waterflesjes. De konijntjes kregen extra brokjes en groenvoer omdat ze meer energie nodig hadden om warm te blijven. Tot mijn grote verbazing zat ik binnen onder een dekentje op de bank met de verwarming, een trui en pantoffels aan en waren de konijntjes samen buiten in de sneeuw aan het spelen! Martin ging af en toe opwarmen op de SnuggleSafe in het nachthok, maar Mia heb ik ook ’s nachts buiten onder een tafeltje zien slapen. Die dikke wintervacht hield haar heerlijk warm! Ik was erg verbaasd over hoe goed konijnen zijn ingesteld op de winter als ze op tijd naar buiten gaan zodat ze een wintervacht kunnen aanmaken.

Deze winter binnen

Helaas heb ik al een paar jaar geleden afscheid moeten nemen van Martin. Tegenwoordig woont Mia samen met een nieuw vriendje uit de opvang: Sander. Omdat ik ook geen dakterras meer heb, staat het hok tegenwoordig in de woonkamer. Sander en Mia blijven deze winter dus binnen en mogen heerlijk gaan snoezen in de winterzon. Mijn tip voor deze winter is: maak je niet teveel zorgen! Als je alle voorbereidingen getroffen hebt en je je konijnen goed in de gaten houdt dan kan er vrij weinig mis gaan. Vergeet ook vooral niet te genieten van je konijnen die heerlijk spelen in de sneeuw!