SKB-LOGO

Veel gestelde vragen

Gedrag
Verzorging
Zindelijk maken
Lichaamstaal

Gedrag

Mijn konijn rent vaak rondjes om mijn voeten. Wat betekent dit?

Konijnen kunnen je volgen en rondjes om je voeten rennen. Dit kan samengaan met sproeien en keutelen. Je konijn is dan haast verliefd op je, dit gaat samen met een hele hoop hormonen. Dit gedrag zie je vaak bij mannen die nog niet gecastreerd zijn.

Mijn vrouwtjeskonijn plukt allemaal haar uit haar vacht en legt dat in het stro. Waarom doet ze dat?

Je konijn kan schijnzwanger zijn. Vrouwtjes worden vaak schijnzwanger. Dit gaat vanzelf over na een paar weken, soms al na een paar dagen. Vrouwtjes die schijnzwanger zijn kunnen zich erg chagrijnig gaan gedragen. Het beste kun je haar in deze periode zoveel mogelijk met rust laten en ook haar 'nest' niet verschonen.

Ik heb twee vrouwtjes maar ze rijden op elkaar. Zijn ze lesbisch?

Rijden doen konijnen niet alleen uit seksuele drang, maar het is de konijnenmanier om te bepalen wie de baas is. Alle konijnen rijden om die reden op elkaar, vrouwtjes en mannetjes, ook als ze gecastreerd zijn.

Heeft mijn konijn een maatje nodig als ik veel met hem speel?

Konijnen zijn erg sociale dieren, in het wild leven ze in groepen, en binnen die groepen in paartjes. Een konijn dat binnenshuis woont heeft gezelschap van het gezin. Toch is dan een maatje beter, omdat jij nooit een soortgenoot kunt vervangen. Jij wast je konijn niet met je tong, jij ligt niet urenlang samen te rusten en jij ligt ook niet samen relaxed op hooi te kauwen. Dus ook een binnenkonijn kan beter een soortgenoot als maatje hebben, enkele uitzonderingen daargelaten.
Een konijn dat buiten woont heeft beslist altijd een maatje nodig. Konijnen die in hun eentje in de achtertuin wonen zullen vereenzamen, de mooiste ren of de grootste tuin kan niet tegen het gezelschap van een soortgenoot op.

Mijn konijntje springt heel graag op mijn schoot, maar dan begint ze in mijn kleren te graven. Waarom doet ze dat?

Graven is een natuurlijk gedrag van konijnen. Je konijn begint te graven omdat dat haar instinct is en omdat graven ook een vorm van spelen is. Als je je konijn op schoot wilt laten springen kunt je het beste een opgevouwen handddoek op je schoot leggen, zodat je konijn daarin kan graven.
Zorg dat je konijn veel kan graven als ze los rondloopt. Je kunt daarvoor een stukje oud tapijt op de grond neerleggen, of een handdoek. Als ze het leuk vindt om daarin te graven moet je wel opletten dat ze er niet van eet, want dan zou ze een verstopping kunnen krijgen.
Je kunt ook een opgevouwen krant geven om in te graven, maar ook daar mag ze niet veel van eten.

Verzorging

Moet mijn konijn behandeld worden tegen parasieten?

Als je konijn geen last heeft van parasieten, dan hoef je je konijn niet preventief te behandelen. Dat heeft geen zin.

Als je konijn wel last heeft van vlooien, luizen of mijten dan moet je dat natuurlijk wel behandelen. Je mag hiervoor nooit producten gebruiken die voor honden en katten zijn. Die zijn te giftig, je konijn kan door zo’n product ziek worden of zelfs sterven.
In de dierenwinkel kun je producten kopen van Beaphar, die speciaal voor konijnen en knaagdieren zijn. Die kun je veilig bij je konijn gebruiken.
De dierenarts heeft Stronghold, dat mag je ook bij je konijn gebruiken.

Moeten tanden van een konijn altijd geknipt worden?

Allereerst: konijnentanden mogen nooit 'geknipt' worden, want dan kunnen er scheurtjes in de tanden komen. De dierenarts ‘kort de tanden in’, met een slijpschijfje.
Tanden en kiezen van een konijn groeien wel een levenlang door, maar als de stand goed is, dan slijten de tanden door het eten van voedsel op elkaar af. Deze tanden hoeven nooit ingekort te worden. Als de stand niet goed is, dan sluiten de tanden niet netjes op elkaar en kunnen ze niet afslijten. Ze blijven dan doorgroeien en worden 'olifantstanden', die uit de mond steken. Een konijn met olifantstanden kan niet meer eten en maar moeilijk drinken. Zulke tanden moeten regelmatig afgeslepen worden door de dierenarts.
De tanden groeien ongeveer 10 cm. per jaar. Het beste kun je regelmatig het gebit van je konijn even inspecteren om te zien of de boventanden nog steeds netjes een stukje over de ondertanden heenvallen.

Hoe moet ik mijn konijn vasthouden?

Konijnen hebben enorm sterke achterpoten waar ze hevig mee kunnen trappen. Als je je konijn vasthoudt is het belangrijk dat je zijn hele lichaam ondersteunt, vooral zijn achterpoten. Dit doe je door één hand over zijn buik tussen zijn voorpoten te leggen, met de andere hand ondersteun je zijn achterhand. Houd je konijn dicht tegen je aan, op deze manier voelt hij zich veilig en houdt hij zich rustig. Ondersteun je je konijn niet onder zijn achterhand, dan kan hij gaan trappen. Hierbij kan hij jouw armen ernstig verwonden, maar ook zelf zijn rug breken. 
Je kunt je konijn beter niet aan zijn rugvel optillen. Dit is erg bedreigend want in de natuur is dit de manier waarop een roofdier een konijn pakt. Als je je konijn steeds in zijn rugvel pakt, dan is de kans groot dat hij steeds banger wordt om opgetild te worden. Til je konijn ook nooit aan de oren op! Dat is erg pijnlijk voor het dier.

Moeten de nagels van mijn konijnen geknipt worden?

Ja, de nagels moeten geknipt worden, behalve wanneer een konijn heel veel in aarde kan graven. Dan slijten de nagels door het graven. Het beste is om elke 2 tot 3 maanden te knippen. Om veilig te knippen kun je het stuk nagel dat boven de haartjes uitkomt afknippen, zo kun je nooit in "het leven" knippen, waardoor de nagel zou kunnen gaan bloeden. Bij de dierenzaak kun je hiervoor een kattennagelschaartje kopen, wat ook heel goed voor konijnen te gebruiken is.

Wanneer moeten de nagels van mijn konijn geknipt worden?

Bij heel jonge konijnen hoeven de nagels nog niet geknipt te worden. Let op wanneer de nagels voorbij de haargrens gaan groeien. Vanaf dat moment moeten ze elke 2 tot 3 maanden geknipt worden.

Wat zijn nachtkeutels?

Met ‘nachtkeutels’ worden ‘blindedarmkeutels’ bedoeld.
Konijnen produceren twee verschillende soorten keutels, de “gewone” keutels en blindedarmkeutels.
Gewone keutels worden in het laatste deel van de darm gevormd en zijn hard, rond en bruin. Hoe meer hooi een konijn eet, hoe lichter bruin en vezeliger de keutels zijn. Blindedarmkeutels worden, het woord zegt het al, in de blindedarm gevormd, dit is een apart deel van de darm. Ze bestaan uit een heleboel heel kleine, zwarte, zachte, sterk ruikende keuteltjes die meestal als een soort maiskolfje aan elkaar zitten. Deze keutels zitten boordevol vitaminen, mineralen en eiwitten. Konijnen weten instinctief dat ze deze keutels moeten eten om gezond te blijven.
Wilde konijnen produceren deze blindedarmkeutels meestal  ’s nachts, vandaar de naam ‘nachtkeutels’. Maar onze tamme konijnen hebben een heel ander voedingspatroon, met vaker op de dag een maaltijd. Blindedarmkeutels worden ongeveer 4 uur na elke maaltijd uitgescheiden, dus niet alleen ’s nachts. De blindedarmkeutels worden direct vanuit de anus opgegeten.

Mijn konijn verliest veel haar en krijgt kale plekken

Dit kan door de rui komen. Het is goed om je konijn nu dagelijks te borstelen om losse haren te verwijderen. Je moet opletten of je op de kale plekken dons ziet groeien, dat is dan meestal zwart. Als je dat ziet dan komt het wel weer goed met de vacht. Als er geen nieuw haar terug komt groeien, dan is er kans dat mijt of schimmel de oorzaak is. De dierenarts kan dit microscopisch constateren en er een geneesmiddel voor geven. Houd er dan rekening mee dat zowel mijt als schimmel erg besmettelijk is voor andere konijnen.

Zindelijk maken

Hoe maak ik mijn konijn zindelijk?

Allereerst zul je een toilet voor konijnen moeten aanschaffen. Dit kan een hoektoilet zijn, maar ook een afwasteil, kattenbak of andere plastic bak. Neem wel iets van plastic zodat de plas er niet doorheen kan lekken. Let bij het kiezen van een toilet op het formaat van de bak en formaat van je konijnen. Ze moeten er wel met gemak in kunnen zitten en ze moeten er ook makkelijk in en uit kunnen.

Het is belangrijk dat de konijnen doorkrijgen dat er een verschil is tussen toilet en hun kooi.
Daarom is het aan te raden om een andere bodembedekker te gebruiken in het toilet dan in hun kooi/hok ligt. Zo voelen konijnen verschilt tussen kooi en toilet. Stel dat je in het hok op de bodem stro legt, leg dan in de wc bijvoorbeeld geperste houtkorrels of aubiose. Er zijn konijnen die het niet fijn vinden om wat in hun wc te hebben, hier kom je dan snel achter.

Zet het toilet in het begin op de plek waar je konijnen het meeste hunn behoeftes doen. Als je konijnen er voor kiezen om ineens een andere plek uit te zoeken dan verplaats je de bak mee. In het begin kan het zo zijn dat je meerdere bakken nodig hebt om je konijnen het principe van op de wcgaan door te laten krijgen.

Als baasje zijnde is het belangrijk om consequent te zijn, als jij je konijnen zindelijk wilt krijgen. Elke keutel die naast de bak gaat, moet je zelf in de bak leggen. Plasjes die buiten de bak gaan veeg je op met een keukenpapier en dit papier leg je in het toilet. Je konijnen zullen in het begin nog geregeld een plasje of keutels buiten het toilet doen. Dit heeft te maken met het wennen aan het toilet, maar ook heeft het te maken met afbakenen van territorium. Het is met name daarom zo belangrijk om ook de plasjes op te vegen en dan met papier en al in het toilet te leggen. Zo gaan je konijnen het toilet als territorium zien.

Er zijn ook konijnen die het fijn vinden om hooi te kunnen eten terwijl ze op het toilet zitten, dus als de mogelijkheid bestaat zou ik de hooiruif boven het toilet hangen.

 

Lichaamstaal

Wat zijn de basisposities van een konijn?

De basisposities van een konijn zijn: staan, zitten en liggen.

Mijn konijn loopt een rondje en ploft dan neer op zijn zij. Wat betekent dit?

Sommige konijnen ploffen ineens neer op de grond en blijven dan zo liggen. Dit is een ontspannen lichaamshouding. Daarnaast kunnen ze languit liggen en zich zelf zo lang mogelijk maken. Sommige konijnen rollen zich helemaal om en liggen dan op hun rug.

Mijn konijntje likt mij overal, vooral mijn voorhoofd en mijn handen. Is dat normaal?

Ja, dat is normaal. Konijnen die van elkaar houden likken elkaar ook steeds. Dat je konijn jou likt betekent dat hij je lief vindt.

Mijn buurman zegt dat mijn konijn mij likt omdat hij zout nodig heeft.

Dat is een fabel, het is gewoon konijnenliefde. Net zoals een hond zijn baasje likt.