SKB-LOGO

In de media

Persberichten
SnuffelAward 2014
Snuffelaward 2013

Persberichten

Persbericht, 29 oktober 2015

NOVEMBER CHIPMAAND VOOR KONIJNEN

SKB start actie chippen van konijnen

November is sinds twee jaar door Stichting KonijnenBelangen (SKB) uitgeroepen tot maand van het konijn. Dit jaar staat November Konijnenmaand in het teken van het chippen van konijnen. SKB vindt het belangrijk om dit onder de aandacht te brengen.

Het chippen van konijnen is een efficiënte maatregel om weggelopen konijnen terug te vinden, malafide fokkers aan te pakken en het achterlaten (dumpen) van konijnen tegen te gaan. Daarnaast kan het helpen bij medische vraagstukken, zoals of een gevonden konijn de jaarlijkse vaccinatie heeft gehad. Om een konijn in Nederland te kunnen verzekeren, is de identificatiechip een vereiste. Er zijn al verschillende konijnenopvangen en asielen, waaronder Konijnenopvang Joy (Kolham, Groningen) en Dierenhulp Boskoop, die de eerste stappen hebben genomen om hun konijnen standaard van een chip te voorzien.

Veel mensen laten het idee om hun konijn te chippen varen wanneer ze horen dat dit zelden wordt gedaan en dat instanties zoals de dierenambulance meestal niet eens kijken of een konijn gechipt is. Konijneneigenaren en dierenorganisaties moeten zich ervan bewust worden dat chippen in het belang van het konijn is. Dierenartsen werken daarom van harte mee aan deze landelijke actie van SKB. Ook konijndeskundige dierenartsen in België zijn uitgenodigd om deel te nemen.

Op de site van SKB (www.konijnenbelangen.nl) is een lijst te vinden van dierenartsen die op verschillende manieren korting geven bij het chippen van konijnen wanneer dit in November Konijnenmaand wordt gedaan.


Persbericht, 20 oktober 2014

KINDERBOERDERIJ ’T BEESTENSPUL DEN HAAG WINT DE SNUFFELAWARD 2014
Stichting KonijnenBelangen (SKB) reikt voor zevende keer de SnuffelAward uit

Op zaterdag 25 oktober 2014 reikt Bernice Muntz, dierentrainer en bekend als auteur van ‘High Five met je konijn’ en ‘Het gelukkige konijn’ en oprichtster van de eerste Konijnenschool in Nederland,  namens Stichting KonijnenBelangen (SKB) de SnuffelAward uit aan  kinderboerderij ’t Beestenspul in Den Haag. Bernice treedt hiermee in de voetsporen van Karen Soeters, Esther Ouwehand en Dafne Westerhof, die voorgaande jaren een SnuffelAward uitreikten. De SnuffelAward is de prijs voor de meest konijnvriendelijke kinderboerderij van alle kinderboerderijen die door de SKB zijn bezocht. Hiermee wil de SKB aandacht vragen voor de leefomstandigheden van konijnen op kinderboerderijen.

Voorbeeldfunctie
“Kinderboerderijen hebben een voorbeeldfunctie. Konijnen worden vaak nog  gehouden in te kleine hokken zonder maatje en speelgoed. Niet alleen op kinderboerderijen, maar ook bij particulieren. Door de uitreiking van de SnuffelAward wordt  aandacht gevraagd voor dit probleem”, aldus Ed van den Berg, voorzitter en mede-oprichter van de SKB.
Vrijwilligers van de SKB hebben het afgelopen jaar door het hele land diverse kinderboerderijen geïnspecteerd. Aan de hand van een vragenlijst worden de kinderboerderijen beoordeeld op verzorging, huisvesting, voeding en medische zorg. Uit alle ingevulde vragenlijsten wordt tenslotte een winnaar gekozen.
Dit jaar gaat de SnuffelAward dus naar kinderboerderij ’t Beestenspul in Den Haag.

Grote happening
Belangstellenden zijn 25 oktober vanaf 12.00 uur van harte welkom op kinderboerderij
‘t Beestenspul, Tivolistraat in Den Haag. Het is de hele middag feest met o.a. schminken, knutselen en natuurlijk is het prachtige konijnenverblijf met de bewoners te bewonderen. Het is leuk als de kinderen als konijntje verkleed komen.

SnuffelAward 2014

Goed verstopt tussen de woningen van het Haagse Zeeheldenkwartier, bevindt zich Kinderboerderij ’t Beestenspul. En dat is niet zomaar een kinderboerderij; het is de winnaar van de SnuffelAward 2014! De SnuffelAward is de prijs die door Stichting KonijnenBelangen wordt uitgereikt aan de meest konijnvriendelijke kinderboerderij van Nederland. Reden voor een feestje dus.

De uitreiking van de award vond plaats op 26 oktober 2014. We werden hartelijk welkom geheten door de jonge vrijwilligers van
’t Beestenspul, met een konijnvriendelijk hapje: wortel en komkommer aan een spiesje. Een van de dagelijkse beheerders, Carlo Deur, liet ons vol trots de kinderboerderij zien. Hij was ontzettend enthousiast over het winnen van de SnuffelAward en hij had dan ook alle vrijwilligers en vaste bezoekers opgetrommeld om bij de feestelijkheden aanwezig te zijn.

Ed van den Berg, voorzitter van Stichting KonijnenBelangen, opende de prijsuitreiking. Hij gaf het woord aan een ware BN’er: dierentrainer Bernice Muntz. Zij kan als geen ander vertellen over de belangen van het konijn en ze wist goed te verwoorden waarom het zo belangrijk is dat kinderboerderijen het goede voorbeeld geven. Bernice mocht de SnuffelAward en oorkonde overhandigen aan Henk Daalmeijer, de directeur van Stichting Buurtbeheer en –Ontwikkeling Zeeheldenkwartier. Ook hadden we, zoals gewoonlijk, een prijs voor de konijnen. Dit was een grote mand gevuld met hooi, witlof, wortelen en konijnenspeelgoed. De mand werd in ontvangst genomen door Shirley Luytgaarden, beheerder bij ’t Beestenspul.

Na de prijsuitreiking konden de aanwezige kinderen worden geschminkt. Met de hulp van een van de jonge vrijwilligers van ’t Beestenspul liepen er al snel een prinsesje, een vlinder en een Spiderman rond. Ook had ’t Beestenspul een knutselhoekje ingericht waar de kinderen zelf een konijn konden maken.  Aan het jongetje en meisje die het mooiste konijn hadden gemaakt, werd er een toepasselijke prijs uitgereikt, namelijk een 3D-boek over een konijn en zijn vriendjes.

We hebben het bijna de hele dag droog gehouden, maar uiteindelijk toch voortijdig onze spullen moeten pakken omdat het begon te regenen. Verder was het een gezellige dag en alles verliep soepel, dus we mogen niet klagen! Wij kijken alweer uit naar de SnuffelAward-uitreiking van volgend jaar.

Wilt u eens een evenement bezoeken dat door Stichting KonijnenBelangen georganiseerd of bijgewoond wordt? Houd dan onze Facebook-pagina en de SnuffelCourant in de gaten voor data en locaties!

Geslaagde uitreiking Snuffelaward 2013 in Breda

Zaterdag 19 oktober jl. was het zover, de uitreiking van de SnuffelAward 2013. Voor veel mensen was het een behoorlijk eind rijden naar Breda, maar toch waren er genoeg belangstellenden op de manifestatie afgekomen. Ook de pers was ruim vertegenwoordigd en zelfs wethouder Bergkamp wilde deze happening niet missen.

De landelijke en ruim gesitueerde kinderboerderij was feestelijk versierd met slingers en ballonnen en Stichting KonijnenBelangen kreeg een gastvrije ontvangst. Er waren drie kramen opgezet door verschillende organisaties waaronder ook de SKB. Bij de kraam van de SKB was o.a. een voorbeeld gemaakt hoe je met een hok en een simpele ren ook thuis een leuke woonplek voor je konijn kunt creëren.

Na een inleidend woord van de beheerder mocht de voorzitter, Ed van den Berg, zijn speech houden. Ed bedankte Karin Kuipers en Margriet Prein, beiden van SKB, voor hun inzet en de organisatie van de uitreiking. Verder bedankte hij alle vrijwilligers van SKB voor het werk wat ze verricht hadden en de inspecties die ze uitgevoerd hadden. Vervolgens reikte Karen Soeters (bekend o.a. van piepvandaag.nl en Koffietijd) de SnuffelAward (een glazen gravure en een certificaat) uit aan Stephanie Raming van Parkhoeve. In haar toespraakje sprak ze haar bewondering uit voor het werk van stichting KonijnenBelangen en natuurlijk voor de mooie leefomstandigheden van de konijnen op kinderboerderij Parkhoeve. Hiermee was het officiële deel voorbij en kon het feest beginnen. De pers kreeg de kans om vragen te stellen en er volgde een rondleiding over het terrein. Er was koffie met gebak voor de liefhebbers, kinderen werden geschminkt en konden spelletjes doen.

Een zeer geslaagde dag waar iedereen met tevredenheid op terug kan kijken. Lees het uitgebreide verslag op www.snuffelaward.nl en klik hier om de foto‘s te bekijken.